Goodworld atelier

In Zutphen is een speciale plek het “Goodworld atelier”. Het bevind zich in een tuinhuis dichtbij de IJssel. Er worden poppen gemaakt, op bestelling en er worden poppencursussen gegeven aan volwassenen en aan kinderen. De wol wordt bewerkt (wassen, drogen, kaarden, spinnen, verven, weven en breien).

previous arrow
next arrow
Slider

Er komen twee mensen met een hulpvraag wekelijks werken in het atelier. Het atelier staat in de tuin van Peggy Gordijn, onze moeder van bijna 87, die nog thuis woont en op deze manier ook meer gezelschap heeft en zich betrokken kan voelen bij wat er op kunstzinnig en sociaal niveau afspeelt in haar directe omgeving. Wij kunnen daardoor op een natuurlijke manier mantelzorg bieden.

Het is een initiatief dat door ons, twee zussen, Ondine en Monique Gordijn wordt gedragen.

Het atelier was van onze vader Joop Gordijn en na zijn dood, nu drie jaar geleden, met de terugkomst van Monique in Nederland, omgevormd in “Goodworld atelier”.

Wij zijn er vaak aan het werk dan mag men altijd gezellig binnen komen en we zijn ook op telefonische afspraak beschikbaar om het atelier te tonen en poppen en gekleurde wol te verkopen.

 RondOmWol van Ondine Gordijn

Het werken met wol is een van de dingen waar Ondine zich mee bezig houdt. 

De vorm waarin het nu tevoorschijn komt (RondOmWol) is in de afgelopen twee jaar ontstaan, en heeft zijn wortels in haar werkzaamheden vanuit “Met Frisse Blik”. Daarin stonden het bewust worden van en werken met de processen binnen het huishouden als levend organisme centraal. (www.metfrisseblik.nl

Proces. 

Voor haar betekent proces: een levende samenhang in beweging. Het één komt uit het ander voort, op een vanzelfsprekende wijze. Het is niet bij elkaar bedacht maar ontstaat uit het leven zelf.  

In het werken met wol is haar streven gericht op het creëren van een basisproces dat loopt vanaf de ruwe vette wol zoals die van het schaap afkomt tot en met een eind ”product”. Bij dit alles staat het proces centraal.  

Het wassen, het drogen, het verven, het kaarden, het spinnen en het weven zijn allemaal fases binnen dit proces. 

Ieder onderdeel brengt zijn eigen sensaties met zich mee: Het inweken en wassen van de wol: het vettige, vuile van de ruwe wol,  hoe dat voelt en ruikt. Het spoelen: het lauwwarme water, en de nu schone, witte wol. Het uitspreiden van de wol op grote doeken in de open lucht, of in een warme kamer. Het tussentijds lostrekken van de drogende wol, zodat het straks beter te verwerken is. De verschillen binnen één vacht van lange en korte, zachte en harde haren. 

Het verzamelen, drogen en bewaren van de verfstoffen, die ik gebruik bij het verven van de wol is ook onderdeel van het proces. De vreugde en verrassing die het geeft als de kleuren zich na een verfbad openbaren. De kleurintensiteit. Het drogen in de zon (bij het kleur echt maken van bepaalde kleuren) of in de schaduw, in de open lucht. De zachtheid en veerkracht van de wol na het kaarden.  

Het spinnen van de losse wol vezels tot een samenhangende draad. Dun, dik, bobbelig, glad.  Een activiteit waarbij je kan ervaren hoe je denken, voelen en willen allemaal aangesproken, en op elkaar afgestemd worden.  Waardoor je harmonie binnen jezelf kan gaan ervaren.  

En tenslotte het weven tot een lap stof. Wat voor haar een ontdekkingsreis in nieuw land is.  

Waarde van het proces. 

Processen vragen om verzorgd en onderhouden te worden. Door deel te nemen aan een proces (in welk onderdeel dan ook) kan je heelheid ervaren. Dit is iets wat we in onze huidige samenleving niet vanzelfsprekend om ons heen hebben. Het moet bewust gecreëerd worden.  

Als we dat doen ontstaat er:  heelheid tegenover afbrokkeling en fragmentatie, aandacht en concentratie tegenover afleiding, verbondenheid (met plant, dier en mensen (en onszelf!)) tegenover eenzaamheid en afgeslotenheid.  

Je begeeft je in een gezonde samenhang. Je ervaart harmonie, rust en vertrouwen. Je gevoel voor kwaliteit, schoonheid en basale goedheid wordt gevoed. Gevoelens van dankbaarheid, vrede en vreugde kunnen ontstaan.  

Waarde en geld. 

In het bezig zijn met wol, het opzetten en het verzorgen van het hele proces, zijn haar al doende verschillende dingen bewust geworden. 

Een van die dingen is dat de waarde van het eindresultaat (het product) zich niet zomaar laat vertalen naar een geldbedrag. Het idee: tijd = geld, en het bepalen van een prijs door het omrekenen van de gewerkte uren naar een prijs werkt hier niet. Geld zien alleen als ruilmiddel voldoet hier niet meer. 

De waarde ligt in het proces zelf dat gegaan is om tot dit product te komen. 

En wat zich binnen dit proces voltrekt, aan menselijke ervaringen en ontmoetingen. Deze  waarde is van algemeen menselijke aard. Het voltrekt zich in het sociale, intermenselijke.  

Geld krijgt hier een nieuwe betekenis. 

Het wordt, naast de prijs die je betaalt voor het eindresultaat, ook een actieve bijdrage aan het voortbestaan van deze processen. Doordat de drager ervan de financiële middelen krijgt om te investeren in materialen en ruimte,  en in een deel van haar onderhoud te voorzien. 

Deelname.  

In de zomermaanden juli en augustus is het mogelijk om deel te nemen aan het proces.  

Dat kan zijn dat je kiest voor één specifiek onderdeel dat je interesseert en waar meer van wil ervaren.  Of dat je in alle onderdelen meedoet in de volgorde zoals die op dat moment aan de orde zijn. 

  •  Meedoen met een onderdeel: 

Daarbij kom  je voor een bepaald aantal keer of één dag(deel)  voor één onderdeel. B.v. het verven met 1 bepaalde verfstof, of het kaarden en spinnen.  

  • Meedoen met wat er te doen is door de tijd heen:  

Daarbij verbindt je je voor langere tijd aan het proces, en geef je je bijdrage aan het geheel. Je komt dan één of twee maal per week een (paar) uur of een dagdeel, en draait mee met de wat er te doen is.  

  • Spinlessen. 

Informatie en kosten: 

Ondine Gordijn info@metfrisseblik.nl of 06 10659049